Barion Pixel

ISKOLATENISZ - tenisz a testnevelés órán

Az Open Teniszvölgy mogyoródi iskolatenisz programja az általános iskola alsó tagozatos osztályai számára kínál lehetőséget, hogy a gyerekek megismerkedjenek a tenisz világával. A gyermekek játékos mozgásfejlesztő testnevelés órákon vesznek részt, szórakozva sajátítanak el olyan képességeket és készségeket, melyek később alkalmassá teszik őket más sportok vagy akár a tenisz magasabb szintű elsajátítására.

Az iskolatenisz kialakulása, előzmények 1995-ben a Nemzetközi Tenisz szövetség (ITF) egy új, népszerűsítő programot indított el a nyugat-európai országokban azzal a céllal, hogy az akkor egyre népszerűbb extrém sportok iránti érdeklődés ne fordítsa el a sportolni vágyókat a klasszikus sportágak – mint például a tenisz – felől.  Magyarország – a Magyar Tenisz Szövetségen keresztül – 2000-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.

Céljaink A program célja a teniszjáték népszerűsítése a kisiskolás korú gyermekek, szüleik, nagyszüleik és a pedagógusok körében. Célunk, hogy a gyermekek iskolai körülmények között, teniszjáték specifikus testnevelés órákon vehessenek részt, életkori és fejlődési jellemzőikhez igazodó, élményszerű, pozitív tapasztalatokat szerezzenek a teniszjáték kapcsán. A teniszspecifikus mozgások is részét képezik a testnevelés óráknak, de elsősorban koordináció- és ügyességfejlesztés zajlik. Fő célunk, hogy a gyermekek megszeressék a sport világát, értékeket közvetítsünk feléjük, közben játszva sajátítsanak el nélkülözhetetlen mozgásmintákat.

Előnyök A teniszjáték remekül fejleszti a mozgáskoordinációt, a labdaérzéket, az állóképességet, a ritmusérzéket és a finommotoros koordinációt is. A kéz finommozgásának koordinációja teszi lehetővé az írás elsajátítását és használatát. Az írásmozgás-koordináció a finommozgás sajátos változata, amely a kicsiny vonalak, vonalkombinációk pontos észlelésével, a szem és a kéz koordinációjával az írást szabályozza. A teniszjáték - az ütő és labdakezelés - hatékonyan fejleszti a kéz finommozgásainak koordinációját, az írásmozgás koordinációt, a szem-kéz koordinációt, hozzájárulva ezzel a sikeres iskolakezdéshez és a könnyebb írástanuláshoz. A teniszjáték a fizikai képességek csiszolásán túl lelkileg is edzi a gyermekeket. Megtanít az együttműködésre, fejleszti a szociális készségeket, közösségteremtő ereje is van.

Bónusz A teniszjáték az egyik legjobb lehetőség, ha együtt szeretne mozogni és kikapcsolódni a család, vagy a barátok. A tenisz azon túl, hogy szórakoztató és játékos sportág, egyben nyüzsgő közösségi élet központja is lehet.  

 

A mogyoródi Iskolatenisz program

Több helyszínen újraindult az iskolatenisz program.

Mogyoródon az OPEN Teniszvölgy, a Szt. László Általános Iskola, a Dunakeszi Tankerületi Központ és a Magyar Tenisz Szövetség együttműködésével a 2020/21. tanévben indult útjára az iskolatenisz program. A Szt. László Általános Iskola alsós évfolyamainak közel 200 tanulója testnevelés órákon, iskolatenisz-pedagógusok vezetésével, tanítói-tanári felügyelet mellett, térítési díj fizetése nélkül ismerkedhet meg a teniszjáték alapjaival.

 

Edzőink

Ludányi Gábor segédedző
Thier Anita személyi edző